Ruud zoekt Pieter vindt
We nemen je mee naar 21 mei 2002. Pieter Kuijper (wit) speelde toen in het kader van het Open Kampioenschap van West-Friesland tegen Ruud Kleijn. Ruud had daar namelijk bijna geschiedenis geschreven door in één partij Problemen Pieter tweemaal combinatief te verschalken.
De eerste keer kwam Ruud op dam, maar stond wel twee schijven achter. Door zeer voorzichtig te manoeuvreren slaagde Ruud er in z'n dam te behouden en langzamerhand het wurgstokje aan te spannen. Pieter ging bijna aan acuut zuurstofgebrek ten onder, maar kon nog profiteren van de grote tijdnood waarin Ruud verkeerde: remise.
De tweede keer ging niet door, doordat Ruud weliswaar de principiële beginselen van deze combinatie in de peiling had, maar net het laatste stapje niet kon vinden. Maar bij de analyse, na afloop met Pieter, kwam de bewuste combinatie er dan toch uit. Ruud had verschrikkelijk uit kunnen halen met:
Smijten met schijven
Dat in deze rubriek nu twee combinaties staan waar Ruud Kleijn bij betrokken is berust op toeval. Of zou het zo zijn dan Ruud iets in z'n spel heeft waardoor hij onbewust een 'createur des coupes meilleurs' is? Hoe dan ook, de combinaties zijn het publiceren zonder meer waard.
En dat geldt ook voor een combinatie van Nico Leemberg. Dat zowel Nico als Ruud uit Enkhuizen komen kan haast geen toeval meer zijn!
Ook het spektakel van Bart Bouw en Jan Hania tijdens de onderlinge slotronde 2003-2004 mag niet ontbreken. Hoezo smijten met schijven....??
Dubbele dam plus achtklapper
Hoi Pascal,
Zou je mij nog een keer die partij of stand kunnen leveren van Ruud Kleijn, waarin jij die combi ontdekte met de dubbele dam geven etc.
Ik wil deze gebruiken voor verversing van de Smijten met Schijven rubriek op de site.
Vr. groeten, Leen.
Bij deze. In deze stand, die is ontstaan nadat wit (Daniël Worm) 33-28 speelde kon Ruud verrassend remise maken door middel van de volgende achtklapper: 12-18, 03-08, 13-19, 20-25, 15x35, gevolgd door 21-27 en 16x27, waarna er voor wit echt niets meer te hopen valt. Omdat een achtklapper niet vaak in de praktijk voorkomt, evenals combinaties waarbij twee dammen gegeven worden, denk ik dat dit best een plaatsje verdient op de site.
Greetz, Pascal.
Nico Leemberg laat spierballen rollen
Hoorn, 17 februari 2004: Het Probleem 1 tegen Almere. De arme Van Der Gaag moest het allemaal maar over zich heen laten komen. Dat hij door het slagenfestijn geïmponeerd moet zijn geweest valt voorzichtig af te leiden uit Nico's commentaar: "Als zwart na 25-20 kiest voor 15x24 en wit uiteindelijk naar 29 slaat, is het remise". Van Der Gaag wekt niet de indruk over deze slagkeuze lang nagedacht te hebben. Nico zelf dacht nog wel na over het alternatief voor 35-30, 42-37. Maar wij zijn blij dat Nico speelde zoals hij speelde!
Jan Hania - Bart Bouw, jong en wild
De laatste ronde voor de onderlinge competitie, dinsdag 27 april 2004. De jongens hadden duidelijk de zomer in het hoofd, na 27 zetten
was het bord nagenoeg leeg.
Bart schreef een uitgebreide analyse, maar gezien de rubriek beperken we ons tot het volgende citaat: 'Hoi Leen. Dit was nou zo'n partij waarvan je veel kunt zeggen. Alles zat er in. Jan nam het initiatief tot een combinatie, maar gebruikte daarbij een verliezende tempozet. En toen was er een kleine tegencombinatie waardoor ik won. Dat klinkt milder dan Jan verloor. In ieder geval was het wel een leuke partij, al duurde hij te kort.'
Dat kunnen we beamen. Jong, snel en wild. Do they ever grow up?